Cushing Sendromu


Cushing Sendromu
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Böbreküstü bezlerinden (adrenal bez) kortizol hormonunun aşırı salgılanması durumunda Cushing Sendromu ortaya çıkar. Nedeni hipofiz bezindeki veya böbreküstü bezindeki tümör olabilir.

Cushing Sendromu Belirtileri

Bulguları: ani kilo artışı, yüksek tansiyon, ciltte kızarma-morarma, tüylenme, depresyon, uyku bozukluğu, adet düzensizliği, kas zayıflığı, kemik erimesi, böbrek taşı, aşırı idrar çıkışı, enfeksiyonlar, şeker hastalığı, göz rahatsızlığı, kanda kolesterol-trigliserit yüksekliği şeklinde olabilir. Cerrahi, radyasyon veya ilaç tedavisi gerekebilir. Bir endokrinoloğa başvurmak gerekir.

Cushing Sendromu Tedavisi

Beslenme Tedavisi

Kol ve bacaklarda incelme ile beraber karın, yüz, omuz ve ensede yağlanma şeklinde görülen Cushing Sendromunda obezite, bir endokrinolog kontrolünde ilaç tedavisi ile beraber sağlıklı ve dengeli beslenme ile kontrol altına alınmalıdır.

Kan şekerinde görülebilecek yükseklikler nedeni ile glisemik indeksi düşük beslenme yapılmalıdır. Bireye özel beslenme programı hazırlanarak kan şekerindeki dalgalanmaların önüne geçilmelidir.

Daha çok kadınlarda görülen Cushing Sendromu, yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı olmadığında osteoporoza neden olabilir. Kalsiyumun en iyi kaynakları olan süt ve ürünleri günlük beslenmede 2-3 porsiyon, koyu yeşil yapraklı sebzeler 3-4 porsiyon bulundurulmalıdır.

Kalsiyum emilimi için gerekli olan D vitamini günlük 15-20 dakika güneşleme ile karşılanabilir. Eksiklik varsa mutlaka D3K2 şeklinde takviye alınmalıdır.

Cushing Sendromunda görülen durumlardan biri hipertansiyondur. Bu nedenle tuz ve sodyum kısıtlaması muhakkak yapmak gerekir.

Magnezyum ve fosfor mineralleri de Cushing Sendromunda önem kazanmaktadır. Süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, kuru baklagiller ve kuru yemişler fosfordan zengin besinlerdir. Fındık, fıstık, badem, ceviz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ise magnezyum kaynaklarıdır.

Sağlıklı bir vücut ve kilo kontrolü için her gün tempolu yürüyüş yapılmalı, günlük yeterli su tüketimi (10-12 bardak) sağlanmalıdır.

İştahınız açılabilir. Ama bu kilo alacaksınız demek değildir. Durumun farkında olup fazla kalori almaktan, fazla kalorili gıdalardan (yağlı, şekerli ve tatlılar) uzak durmak gerekir. Olurda yenirse porsiyon kontrolü sağlanmalı, dengeleme yapılmalı. 😉

Sağlıklı Günler 🙂

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü