Cennetten taneler barındıran bereketli meyve nar, sert kabuğunun altında gizlenmiş bir antioksidan deposu… 🙂 Kırmızı meyvelerin faydaları saymakla bitmez ancak narın yararları konusunda olabildiğince bilgilendirmeye çalışacağım sizi 🙂
Narın Yararları
- ORAC değeri yüksek olan meyvelerden biri olan nar (3307), çok güçlü antioksidan bileşikler içerir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek kanser başta olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
- Özellikle nar çekirdeğinin göğüs, prostat, cilt ve kolon kanserleri üzerinde olumlu etkisi görülmüştür. Bu durumlarda düzenli nar tüketimi gerekir!
- Damar sağlığını iyileştirerek olası kalp rahatsızlıkları riskini azaltır. Damar sertleşmesini ve tıkanıklığını engeller.
- Besin lifi içeriği sayesinde bağırsak çalışmasını düzenler ve kabızlığı çözer.
- Tansiyon yükselmesini önler.
- Öksürük, zatürre durumunda düzenli tüketimi ile tedavi edici etki görülebilir.
- Nar, anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkisi olan meyvelerden biridir. Cildi güzelleştirir, yaşlanmayı geciktirir. Güneşin olumsuz etkileri gibi hafif deri yanıklarında etkilidir.
- Narın taneleri kadar içindeki beyaz kısmı ve kabukları da şifalıdır, punikalajin adlı güçlü antioksidan bileşik içerir.
- Ağız yaralarında ve diş problemlerinde nar suyu gargara olarak kullanılabilir.
- Menopoz dönemindeki kadınların ve sporcuların düzenli tüketimi önerilir. Yorgunluğu azaltır, tazelik ve enerji verir. Kemik sağlığına olumlu etkileri vardır.
- Lezzetli bir meyve olan nar bolca C ve B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor içerir.
- Anti-inflamatuar (iltihap önleyici) etkisi vardır.
**1 küçük boy narın yarısı (80 g) 1 porsiyon meyvedir.
***Narın faydalarının görülebilmesi için düzenli tüketimi gerekir. Suyunu sıkmak yerine taneli şekilde iç zarı ile beraber yemek en güzeli. 🙂 Kabukları ise kurutulup çay şeklinde demlenerek, salata ya da yoğurta az az karıştırılarak tüketilebilir.
Nar Zayıflatır Mı
Nar, kanı temizleyerek genel sağlığı iyileştirdiğinden kilo verme döneminde metabolizmayı canlandırarak dengeli beslenme ile beraber yağ yakımını destekler.
Nar çekirdeğinde bulunan punisik asit değerli bir yağ asididir. Yapılan araştırmalarda punisik asit tüketenlerde tüketmeyen göre daha az yağlanma görülmüştür. Dolayısı ile obeziteyi önleme çalışmalarında narın değeri büyüktür. Ayrıca punisik asit tüketiminin yüksek kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü, insülin direncini azaltabileceği görülmüştür.
Narın Zararları
Kanser ilaçları ile etkileşime girebileceğinden kemoterapi gören kişilerin, gaz, şişkinlik, ishal gibi bağırsak problemleri yaşan ve bağırsak ameliyatı olan kişilerin nar tüketmemesi önerilir. Yeterli araştırma olmaması ile beraber, nar çekirdeğinin rahim kasılmalarını artırabileceği düşünüldüğünden hamile kadınların 1 adet nar suyunu tüketmesi daha güvenlidir.
Diyetisyen Fazile Yılmaz
Kırmızı Meyveler 🙂
Çileğin Yararları
Vişnenin Faydaları
Mürdüm Eriği Faydaları
Çekirdekli Siyah Üzümün Faydaları
Kirazın Yararları
Frambuaz – Ahududu
Karpuzun Yararları