Yaban Mersini Faydaları ve Zararları


Yaban Mersini Faydaları ve Zararları
Diyetisyen Fazile Kategori: Besinler
Paylaş:

Mavi – mor meyvelerin antioksidan gücü diğer meyvelere şüphesiz daha fazla. Kanser başta olmak üzere tüm hastalıklara karşı vücudu güçlü tutup koruyan mavi – mor meyvelerden yaban mersini faydaları ve zararları ile ele alalım. 😊

Ülkemizde Karadeniz’in dağlarında sıklıkla yetişen yaban mersini, Fundagiller ailesinden, bodur, odunsu bir çalının meyveleridir. Mavi-mor renkte etli yuvarlak bir meyvedir. Blueberry, mavi yemiş olarak ta bilinmektedir.

Yaban Mersini Yararları

  • A, C, E, K, B1, B2, B9 (folik asit) vitaminleri; potasyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum, demir, çinko, bakır, selenyum, krom, manganez minerallerini ve Antosiyanozit dediğimiz güçlü bir flavonoid antioksidan içerir.
  • Göz bozuklukları, görmeye bağlı rahatsızlıkların ilerlemesini engeller.
  • Hücresel hasarı önleyerek hafızayı güçlendirir, beyin fonksiyonlarını korur, Alzheimer oluşumunu azaltır. Stres ve depresyon etkilerini azaltır.
  • Damar sağlığını iyileştirir, kılcal damarları korur. Bu sayede varis oluşumunu önler, tansiyonu dengeler. Cilde kan akışı sağlayarak ve kollajen üretimini destekleyerek cildi tazeler, güzelleştirir.
  • Besin lifinden zengin oluşu ile kabızlık ve basura (hemoroit) iyi gelir. Hazımsızlık, mide kramplarını ve bulantıyı önler. 5 adet yaban mersini yiyip üzerine 1-2 bardak su içiniz.
  • Anti-inflamatuar (iltihaplanmayı önleyici) etkisi ile özellikle idrar yolunu temizler, iltihap oluşumunu engeller. Diğer enfeksiyon ve iltihaplanmaları da önler.
  • Uygun miktarda yendiğinde kan şekerini yükseltmez, Şeker Hastaları (diyabet) tüketebilir.
  • Göbek çevresinde bulunan yağlar, iç organların çevresini kaplayarak çalışmalarına engel olur. Bu nedenle hastalıklar oluşmaya başlar. Yapılan bir çalışmada yaban mersini, düzenli spor ile doğru beslenme programı içinde bulundurulduğunda göbek ve çevresindeki yağların yıkımına destek oluyor. Ayrıca kalp damar hastalıklarından koruduğu, insülin duyarlılığını artırıp kan şekeri kontrolü sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü görülmüştür.
  • Bu faydaları meyve şeklinde yenerek görülebileceği gibi her gün düzenli olarak suyunun tüketilmesi veya tabletinin alınması ile de sağlanabilir. Reçel, dondurma, smoothie, kahvaltılık gevrek, karışım içecek, kek, pasta, meyveli yoğurt yapımında kullanılabilir.

**1 fincan taze yaban mersini veya 1 kahve fincanı (2 yemek kaşığı) kuru yaban mersini 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir. Yaklaşık 50 kaloridir.

Yaban Mersini Zararları

  • Yaban mersininin günde 1 porsiyondan fazla tüketimini tavsiye etmem.
  • Kan inceltici ilaç kullananların yaban mersinin de kan sulandırıcı olduğunu unutmaması gerekir. Özellikle cerrahi müdahale öncesi veya sonrası tüketimini önermem.
  • Yaban mersini yaprağı çay olarak kullanılabilmektedir. Ama tanen içeriğinin fazla oluşu sağlığı bozabilir. Aşırı tüketimden kaçınınız.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

 

Yaban Mersinli Tarifler 😊

Yaban Mersinli Muffin

Sebze Suyu Tarifleri

Yaban Mersinli Smoothie

Meyveli Kup

Meyveli Kefir

Meyveli Smoothie Tarifleri

Meyveli Magnolia

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü