Fesleğenin Faydaları


Fesleğenin Faydaları
Diyetisyen Fazile Kategori: Besinler
Paylaş:

Fesleğen, ballıbabagiller familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Halk arasında bilinen şekli ikiz kardeşi olan reyhandır. Birçok türü olan fesleğenin faydaları süs bitkisi, sinek kovucu, çiğ veya kuru olarak yemeklerde, baharat olarak, aromalandırma işlemleri için kullanılır.

Daha Huzurlu ve Sağlıklı Bir Hayat İçin Fesleğen!

Fesleğenin Faydaları

Reyhanın Faydaları

  • Anti-stres etkisi olan özel bir bitkidir. Stresi azaltır, sakinleştirir, rahatlatır. Sinir sistemini düzenler. Stres ve gerginlik nedeni ile oluşan uyku problemlerini ortadan kaldırır. Stresi ortadan kaldırmak amacı ile kişilere günde 2 kez fesleğen yaprağı çiğnemeleri önerilir.
  • Kan şekeri dengeleme özelliği gösterdiğinden diyabetli (şeker hastalığı) kişiler faydalanabilir. Bu etkisi ile iştah dengesizliği, açlık atakları yaşayan, kilo vermek isteyen kişiler de kullanabilir.
  • Anti-bakteriyel etkisi ile ağızda oluşan yaralara, pamukçuk gibi rahatsızlıklara gargara yapıldığında tedavi edici etki gösterir.
  • Özellikle romatizmal ve eklem hastalıklarında olmak üzere vücuttaki ödemi atar.
  • Astım, bronşit, grip nedeni ile oluşan şikayetleri azaltır, öksürüğü keser. Fesleğen yaprakları, bal ve zencefil çay yapılarak içilebilir.
  • Migren ataklarını, epilepsi, baş ağrıları, kaygı bozukluklarını ve tedirginliği azaltmak için kullanılabilir.
  • Fesleğen demir minerali içerir. Özellikle demir eksikliğinden kaynaklı anemisi (kansızlık) olan kişilere tüketimi önerilir.
  • Anti-kanserojen bileşenler içerdiğinden kansere karşı savaşır.
  • Fesleğen çay olarak tüketildiğinde sindirim sitemini düzenler. Mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik, gaz sorunları ve bağırsak parazitleri üzerinde oldukça etkilidir.
  • Mantar ve deri hastalıklarında fesleğen suyu tedavi edici olarak kullanılabilir. Cildi rahatlatır.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Magnezyum, potasyum, bakır, manganez gibi önemli mineraller içerir. Kalp sağlığı ve kan basıncı düzenlenmesinde olumlu etki gösterir.
  • Haricen sinek kovucu, sinek böcek ısırıkları için kullanılır.

Fesleğen Nasıl Kullanılır?

Fesleğen taze olarak çiğ şekilde tüketildiği gibi kurutularak yemeklerde, çorba, makarna soslarında ve salatalarda kullanılabilir. Pişirildiğinde tadını ve aromasını kaybettiğinden baharat olarak yemek piştikten sonra eklenmesi önerilir. Et ve tavuk marinasyonunda, soslarda aromalandırıcı ve lezzet verici baharat olarak kullanılabilir.

Tüketilmek üzere kullanımında bıçakla kesmek yerine el ile parçalara ayırıp kullanmak, içeriğindeki madde kayıplarını önler.

Önerilen taze fesleğen yapraklarıyla olmakla beraber kurusuyla da çayı yapılıp içilebilir. 1 bardak kaynatılmış altı kapatılmış suya 1-2 tutam taze fesleğen yaprağı veya 2 çay kaşığı kuru fesleğen atılıp ağzı kapalı şekilde 4-5 dakika demlenmesi için bırakılır. Süzülüp, limon ile lezzetlendirilip içilir.

Bakımı kolay olan fesleğen her evde yetiştirilebilir. Bu şekilde taze tüketimi kolaylıkla sağlanır. Ayrıca sinek kovucu özelliliği vardır.

Fesleğenin Zararları

Genellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın kullanılan fesleğen, çok fazla tüketildiğinde sağlıklı kişilerde bile olumsuz etki gösterebilir.

Fesleğenin içerdiği Estragol aldı etkili madde, fazla miktarda alındığında kanser tetikleyici olabiliyor.

Hali hazırda kanser hastası olan kişilerin, hamile bayanların kullanmaması önerilir.

 

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü