İlikli Kemik Suyu Yapımı


İlikli Kemik Suyu Yapımı
Diyetisyen Fazile Kategori: Fonksiyonel Tarifler
Paylaş:

Geleneksel tariflerde sıklıkla yer alan ilikli kemik suyu yapımı yeni nesil beslenme akımları tarafından tekrar karşımıza çıkarmakta. Kanatlılar, kırmızı et kaynakları ve balık gibi pek çok alternatifi bulunan et-kemik suları yemeklere lezzet katmakla birlikte zengin besin öğeleri ve kollajen içeriği nedeniyle pek çok vücut dokusu üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.

Özellikle etli kemiklerin kısık ateşte ve uzun süreli kaynatılması sırasında açığa çıkan kollajen, prolin, glicin ve glutamin gibi yapılar vücut dokularındaki tahribatların hızla onarılmasını sağlar. İçeriğindeki bu yapılar inflamasyonun sakinleştirilmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir; bu nedenledir ki soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda ilk başvurulan çorba kemik-tavuk suyu çorbalardır.

Ayrıca et-kemik suyunun bağırsaktaki sıkı bağları güçlendirerek geçirgen bağırsakla mücadele etmekte. Böylelikle besin intöleransı ve alerjilerinin tedavisine de destek olabilmektedir. Kas, eklem ve deri sağlığı içinde sıklıkla önerilmektedir.

Hem yemeklerinize lezzet katmak hem zengin içeriğinden faydalanmak için et-kemik suyuna yemeklerinizde yer verin.

İlikli Kemik Suyu Yapımı

Et Kemik Suyu

  • Mümkün olduğu kadar ilikli kemik (bağ dokularıyla birlikte, ortadan kırılmış kuzu veya dana kemiği) (pirzola, kavurmalık, yemeklik eti alındıktan sonra geriye kalan kemikler)
  • Bir miktar et (dana veya kuzu inciği, dana veya kuzu gerdan)

Yapılışı

Bütün kemikleri ve etleri büyükçe bir tencereye doldurunuz. Önce suda yarım-1 saat kadar bekletin ve kanlı suyunu dökün. Sonra filtre edilmiş suyu kemikleri örtecek kadar doldurunuz. Kaynamaya başlayınca üstündeki kef adı verilen köpükleri alınız. 2-3 saat kaynatınız ve soğutunuz. Kemiklerin iliklerini, etli kısımlarını ayıklayınız ve çorbada kullanmak üzere dolaba kaldırınız. Bu su yemeklerde, çorbalarda ve histamin diyetinde kullanılabilir.

Tam et kemik suyu için pişirmeye devam ediyoruz;

İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi ağzına kadar filtre edilmiş suyla doldurunuz. İçine doğal tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyin, kaynamaya bırakın. (Sirke konmasının sebebi kemiklerdeki mineralleri sökmesi içindir) Aroma vermesi için içine soğan, sarımsak ve çeşitli sebzeler de atabilirsiniz.

Kaynayınca ocağı kısın ve çok kısık ateşte en az 12 saat kaynatın. Pişme süresi bittikten sonra soğumaya bırakın. Ilıklaştıktan sonra, et-kemik suyunu büyük bir kepçe ile alın, cam kaplara süzgeçle süzerek doldurun ve soğuyunca buzdolabına kaldırın.

 

*Histamin intöleransı olan kişiler en fazla 4 saat kaynatılmış et kemik suyu kullanabilir. 12 saat kaynatılması önerilmez, histamin yükü fazladır!

 

Kaynak: Yeşim Temel Özcan

 

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü