Keten Tohumu Yağının Faydaları


Keten Tohumu Yağının Faydaları
Diyetisyen Fazile Kategori: Besinler
Paylaş:

En çok omega-3 içeren besinler sıralamasında ilk sırada yer alan keten tohumu yağı, bu yönüyle beslenmede yer almalı. Soğuk pres yöntemi ile hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli. Keten tohumu yağının faydaları arasında en önemlisi ise içerdiği omega-3 miktarı omega-6 miktarının yaklaşık 4 katıdır ve bol miktarda E vitamini barındırır.

Keten Tohumu Yağının Faydaları

Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asidi, anne karnındaki bebeklik döneminden ölünceye kadar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağlardandır. Hücre yapısında yer alır, en çokta beyin hücrelerinde. Bu durumda omega-3 yağ asidi diğer yağlardan daha özeldir. Özellikle bebeklik döneminde yeterli omega-3 vücuda alınmadığında büyüme geriliği, öğrenme yeteneğinde zayıflık, zeka sorunları, görme sıkıntıları, kalp-damar hastalıklarına karşı korumasızlık görülebilir.

Yüksek tansiyonu dengeler, iyi kolesterolü yükseltir, kandaki pıhtılaşmayı azaltır, kronik kalp hastalıkları oluşumunu önler. Özellikle prostat ve meme kanserine karşı koruma sağlar. Tümör hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini durdurur. Sinir hücrelerini korur, damar sertliğini önler. Anti-inflamatuar (iltihap önleyici) etkisiyle romatizmal hastalıklarda ve kanser tedavisi sürecinde vücuttaki iltihabı azaltır.

Omega-3 yağ asitleri özellikle spor ile beraber vücuda alındığında kan şekeri ve insülin dengesi sağlar, depo yağların yakılmasını kolaylaştırır.

Antioksidan olan E vitaminini yüksek miktarda içerdiğinden sedef, iltihap, mantar, egzama, akne gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarında iyileştirici etkisi görülmüştür. Yaşlanma belirtilerini azaltır. Tırnakları ve saçları besler. Gut hastalığından kaynaklanan şişlikleri ve eklem ağrılarını dindirir.

İçerdiği bitki öströjeni ve lignanlar, menopoz ve regl döneminde hormon seviyelerini dengede tutmak için kullanılabilir.

Keten tohumu yağından faydalanmak için günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi yeterlidir. Hamur işlerinde, çorbalarda, sebzelerde, salatalarda ve çeşitli yemeklerin yapımında ilave edilebilir. Ancak ısıya maruz kalmaması gerektiğinden yemek piştikten sonra veya soğuk yapılan yemeklere ilave edilmesi önerilir. Pişirme ve kızartma yağı olarak kullanılamaz.

Omega-3 İçeren Besinler

Omega-3 takviyesi, balık, ceviz, keten tohumu, semizotu, kanola yağı, fındık yağı, kivi, brokoli gibi diğer omega-3 yağ asidi kaynağı olan besinlerden yeteri miktar tüketildiğinde ayrıca keten tohumu yağı tüketmeye gerek yoktur.

Keten Tohumu Yağı Zararları

Birçok faydası olan keten tohumu yağı mucize besin değildir. Keten tohumu yağının aşırı miktarda tüketilmesi ciddi bağırsak rahatsızlıklarına, alerjilere, kansere, kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Kan sulandırıcı, tansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) ilacı kullanan, hamile ve hormon problemi olan (özellikle östrojen etkileşimli ilaç kullananlar tüketmemeli) kişiler, hali hazırla ciddi hastalığı olan kişilerin tüketmemesi önerilir. Tedavi amaçlı kullanılacaksa, kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.

Tüm besinlerin azı karar, çoğu zarardır.

Sağlıklı Bir Ömür Dilerim..

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü