Sağlıklı Saçlar İçin Beslenme


Sağlıklı Saçlar İçin Beslenme
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Saçlarda güneş, rüzgar, düzleştiriciler gibi birçok çevresel ve genetik etkene bağlı olarak kepeklenme, dökülme, kuruma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Sağlıklı saçlar için beslenme, saçın güçlü ve sağlıklı kalabilmesi için dışarıdan edilen müdahaleler kadar önemlidir. Saç kökü ve derisi yeterli beslenemediğinde hücre kayıpları meydana gelir. Ayrıca saçın uzama hızı da yavaşlar. Bu durumun yaşanmaması için özellikle saç için faydalı besinlere günlük tüketimde yer verilmelidir.

Sağlıklı Saçlar İçin Beslenme

  • Somon Alabalık, Ton Balığı, İstiridye: B6 ve B12 vitaminlerinin, demir ve omega-3’un en iyi kaynaklarından olan deniz ürünleri saç derisinin ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamasına katkıda bulunur.
  • Sebzeler ve Meyveler: Brokoli, brüksel lahanası, bezelye, ıspanak gibi yeşil sebzeler; havuç, pancar, mor lahana, çilek, portakal gibi renkli besinler saçların ihtiyacı olan antioksidan A ve C vitaminleri sayesinde saçın yıpranmasını önler ve saçı besler.
  • Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye, börülce gibi bakliyatlar saçların uzamasına katkıda bulunacak biyotin, çinko, demir ve protein içeren en iyi kaynaklar arasındadır.
  • Yağsız Kırmızı Et, Tavuk, Hindi: Yetersiz protein tüketimi saçların zayıflamasına ve cansız görünmesine neden olur. Yağsız tüketilen kırmızı et, tavuk ve hindi en iyi protein kaynaklarıdır.
  • Yumurta: Kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurta, içerdiği biotin ve B12 vitamini ile saç köklerini besler.
  • Tam Tahıllar: Tam tahıllı undan yapılan tüm besinler saçların ihtiyacı olan B vitaminleri, demir, çinkoyu içerir. Ekmek çeşitleri, makarna, kahvaltılık gevrekler, un, bisküvi gibi besinleri tam tahıllı olanlardan tercih edin.
  • Süt Ürünleri: Az yağlı süt ürünleri saça sağlık veren kalsiyum mineralinin en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca B12 vitamini ve protein içermesi ile saçları güçlendirir.
  • Yağlı Tohumlar: Fındık, fıstık, badem, ceviz, kaju gibi kuru yemişler içerdikleri omega-3 yağ asitleri, selenyum, çinko sayesinde saç derisinin kurumasını önler, saça canlılık verir.

Biyotin İçeren Besinler

Biyotin, B7 vitamini ya da H vitamini olarak da adlandırılır. Suda çözünen bir vitamin olduğu için vücutta depolanamaz. Bu nedenle, gıda yoluyla yeterli derecede tüketmek gereklidir.

Biyotin içeren besinler; baklagiller, yumurta sarısı, maya, yer fıstığı, fındık, ıspanak, soya fasulyesi, yulaf gevreği, buğday, mantar ve dana ciğeri. Dana ciğeri ve yumurta sarısı gibi hayvansal gıdalar biyotin açısından özellikle zengindir.

Biyotin suda çözünen bir vitamin olduğu için sebzeler suyla fazla temas etmemeli veya çok uzun süre pişirmemelidir. Bu durum çoğu vitamin için geçerlidir çünkü vitaminler özellikle ısıya, ışığa ve oksijene karşı hassastır.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü