Fonksiyonel Tıp


Fonksiyonel Tıp
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Fonksiyonel Tıp, hastalıkların asıl kök sebeplerini araştıran, kişiye özel tedavi planının uygulandığı, bütünsel bir bakış açısıdır. Bütünsel sağlık bakış açısı olarak bireyi sadece bedenen değil, beden – zihin – ruh olarak değerlendirip, sağlığın bu 3 alanda sağlanmasına odaklıdır. Eğer kök neden ortadan kaldırılırsa vücudun kendi kendini iyileştirebileceği düşünülür. Standart tedavinin yanı sıra yaşam tarzı değişikliği, beslenme ve besin destekleri, stres yönetimi ve çevresel toksin yükünden arınma ön plandadır.

Vücudumuzdaki birçok hastalığın temeli bağırsak mikrobiyotasındaki bozukluklardan ve besin intöleransından kaynak alır. Fonksiyonel Tıp’ın en önemli yönü ise bireyi kendine özel değerlendirip bireysel tedavi planı sunmasıdır.  Bunun için bireyin yaşamı detaylı olarak öğrenilir. Fizik muayenenin ötesinde birey ile görüşülerek birçok alanda verileri toplanır, ayrıntılı anamnez alınır. Sonrasında gerekli bilgilendirme ve sıkı bir takip yapılır.

Fonksiyonel Tıp, hastalıkların altındaki asıl kök nedeni ortadan kaldırdığından kronik hastalıklarda belirgin bir iyileşme ve yaşam kalitesinde gözle görülür yükselme olmaktadır. Bireyin merkezde olduğu bir tedavi planı uygulandığı için hastanın her yönden iyileşmesine odaklanılır.

Fonksiyonel Tıbbın Tedavi Yöntemi Nedir?

Bireyden alınan ayrıntılı bilgi, muayene ve laboratuvar sonuçları doğrultusunda saptanan nedenlere göre öncelikle yaşam tarzı değişikliği istenir. Beraberinde bu nedenleri çözmeye yönelik beslenme programı oluşturulur ve tam uygulanması istenir. Stres yönetimi, gerekli vitamin mineraller ve bitkisel destekleri bireyin yaşamına yerleştirilir. Eliminasyon diyeti, Fonksiyonel Tıbbın özel diyetidir.

Fonksiyonel Tıp Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Bütün kronik hastalıkların Fonksiyonel Tıp bakış açısından faydalanması mümkündür. Özellikle standart tıbbın tamamen tedavi edemediği kronik inflamatuar hastalıklar için daha iyi bir tedavi sunabilme iddiasındadır.

Kronik inflamatuar hastalıklar dediğimiz hastalıklar; kalp damar hastalıklarından kansere, haşimato tiroiditten romatolojik rahatsızlıklara, Multipl Sklerozdan alerji ve astıma kadar birçok hastalığı kapsamaktadır. Tüm bu hastalıkların altında yatan ana kök sebep vücutta büyük veya küçük kronik inflamasyon oluşudur. Standart tıp tedavisi ile birlikte Fonksiyonel Tıp hastalıkların tedavisine olumlu etki katacaktır.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü