Kayısının Yararları


Kayısının Yararları
Diyetisyen Fazile Kategori: Besinler
Paylaş:

Tazesiyle kurusuyla meyve olarak beslenmemizde yerini alan kayısının yararları saymakla bitmiyor. Sadece 12 tanesini sizlerle paylaşıyorum. 🤗🍑

Kayısının Yararları

  1. Sarı renkli meyvelerde olduğu gibi kayısı da güçlü antioksidan olan beta karotenoidler içerir. Vücutta oluşan hasarı, DNA bozulmalarını önler, bağışıklığı güçlü tutar, kansere karşı korur.
  2. A, C, E ve B vitaminlerini; potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor minerallerini içeriyor.
  3. Kayısıda bulunan pektin lifleri bağırsak hareketlerini düzenler, artırır. Kabızlığa doğal bir çözümdür. Wc alışkanlığı sağlar. Tok tutar.
  4. Görme problemlerinde düzenli kayısı tüketimi önerilir.
  5. A, E, C vitaminlerini bir arada bulundurması kayısının cilt sağlığını üzerine etkilerini artırıyor. Cildin yenilenmesini sağlar. Güzelleştirir, nemlendirir. Kozmetikte kayısı yağının cildi güzelleştirme etkiler ile bilinir.
  6. Sarı meyvelerde çokça bulunan A vitamini hormonların yapısına katıldığından hormonal rahatsızlığı olan, üreme problemi yaşayan kişilerin düzenli kayısı tüketmesini öneririm.
  7. Doğal şeker içeriği tatlı ihtiyacını giderir. Düşük kalorili olması ve tok tutması ile kilo verme döneminde tüketimi önerilir. Günü dışarıda geçenler için taşınması kolay bir alternatiftir.
  8. Demir ve C vitamini bir arada bulundurması ile demir emilimini artırarak demir eksikliğinin yerine konmasına destek olur.
  9. Potasyum minerali vücuttaki kasların doğru çalışmasını sağlar. Bu konuda kalp kasının doğru çalışmasını ve düzenli atmasını sağlar. Yüksek tansiyonu dengeler.
  10. Beyin-sinir fonksiyonlarını iyileştirir, rahatlatır. Mutluluk hormonunu yükseltir.
  11. Hamile ve menopoz dönemindeki kadınlarda, çocuklarda kemik ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum ve fosforu sağlar.
  12. Özellikle kefiri sade içemeyenlere kayısı ile kefiri robottan geçirmelerini ve tarçın eklemlerini öneriyorum. Ana öğün yerine yenmek istenirse içine badem eklenebilir.

Kayısı, taze veya kuru şekilde meyve seçeneği olarak, reçel, marmelat, komposto, kahvaltılık karışımlarda, tatlı yapımında, Türk kahvesi yanında kuru yemişlerle tüketilir ve kozmetikte sıklıkla kullanılır.

4 adet orta boy kayısı veya 3 küçük kuru kayısı 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir. Yaklaşık 60 kaloridir.

Kayısının Zararları

  • Satın alırken iri lekesiz ve yumuşak olanlar seçilmeli.
  • Çekirdeği zehirleme yapabileceğinden fazla yenmemeli.
  • Uygun miktarda tüketildiğinde zararı yoktur ancak fazla tüketimi şeker yükselmesi yapabilir. Şeker problemi olanların yanında süt yoğurt kefir tüketmesini öneririm.
  • Mineral kısıtlaması olan böbrek hastaları yememelidir.
  • Kuru kayısı konusunda gün kurusu olanının tüketilmesini öneriyorum. Çünkü o canlı parlak gördüğümüz sarı renkteki kuru kayısılar şekerli kükürtlü bir suya batırılarak o görünümü kazanıyor. Bu işlem alerji ve özellikle astımı tetikliyor. Oysaki biz doğal beslenmeden yanayız. Gün kurusu bu işlemden geçmediğinden onu tercih ediniz.
  • Kuru kayısının taze kayısıya göre glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) yüksek olduğundan tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Kayısı Çekirdeği Zehirler Mi?

Kayısı Çekirdeğinin Zehirleme Etkisi Olduğunu Biliyor Muydunuz? 😲

Kayısı çekirdeğinde “amigdalin” denilen bir madde bulunur. Çiğnenip sindirim sistemine gönderildiğinde midede bir çeşit zehir olan “siyanür”e dönüşür. Ve vücudu zehirlemeye başlar. Özellikle çocuklarda ani ölümlere neden olur. Bu çekirdeği yediğinizde zaten tadının da acı olduğunu göreceksiniz. Kayısı çekirdeği sert kabuğunun içinde bulunduğundan kayısı meyvesini zehirden korur.

Siyanür Zehirlenmesinin Başlıca Belirtileri: terleme, çarpıntı, hızlı nefes alma, yüzde kızarıklık, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, ağızdan salya akmasıdır.

Tıpkı kayısı gibi çekirdeği zehirli olan diğer meyveler ise erik, elma, kiraz ve şeftalidir.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

 

Kayısılı Tarifler 🙂

Kayısılı dondurma

Kuru Meyvelerin Faydaları

Meyveli Kefir

Kabızlıkta Beslenme

Ara Öğün Seçenekleri

Sütlü Aşure Tarifi

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü