Kabızlıkta Beslenme


Kabızlıkta Beslenme
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Toplumumuzda sık rastladığımız şikayetlerden biri olan kabızlık. Genellikle yanlış beslenmenin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Karnın şişmesi, kuru-sert dışkı ve 3-4 gün dışkılayamama şeklinde belirti gösterir. Kabızlıkta beslenme, tedavinin en etkili adımlarından biridir.

Kabızlık ciddi bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra metabolizmanın sağlığı konusunda da haberci olmaktadır. Sık sık kabızlık yaşayan biri için yanlış beslenmeden dolayı bağırsak hareketlerini bozmakta diyebiliriz. Bu durumda hemen ilaçlara koşmak yerine beslenmedeki hataları doğruları ile değiştirmek gerekir.

Kabızlıkta Beslenme

İlk olarak beslenmede sıvı miktarını artırmak gerekiyor. Güne ılık su içerek başlayıp (limon dilimi eklenebilir) gün içinde suyu 10-12 bardağa tamamlamak lazım. Çay ve kahve vücuttan su atacağından yerine bitki çayları güzel bir seçenek olabilir.

Az miktarda sık öğünlerle beslenmenin yanında günde 30-40 dakika tempolu yürüyüş yapmak bağırsak hareketlerini artıracaktır.

Liften zengin beslenme sağlayınız. Bunun için;

  • Mevsiminde olan taze meyveleri kabuklarıyla beraber tüketiniz. (muz, elma, ayva, şeftali hariç) Pişirerek komposto şeklinde de yenebilir.
  • Gün kurusu kayısı, kuru erik, kuru hurma, kuru incir, kuru yaban mersini gibi kurutulmuş meyveler bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
  • Her öğünde mevsim sebzelerinden yapılmış sebze yemeği ve zeytinyağı eklenmiş bol salata tüketiniz. (patates, havuç hariç)
  • Mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagillere sofranızda haftada 2 kez yer veriniz.
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi, pirinç yerine bulgur, beyaz unlu mamüller yerine tam buğday unlu mamüller tercih ediniz.

Hamur işleri, kestane, fast-food besinler, asitli ve şekerli içecekler, süt, şarküteri ürünleri, sakatat ve baharatlı besinler kabızlık yapabileceği için tüketmeyiniz.

kabızlıkta oturuş

Her gün kahvaltıdan sonra tuvalet isteği olmasa bile bir süre tuvalette kalmak zamanla dışkılama alışkanlığı oluşturacaktır. Alaturka tuvalet kullanımı ile doğru oturma pozisyonu dışkılamayı kolaylaştırır.

**Düzenli olarak probiyotik takviyesi almak, yoğurt-kefir tüketimi bağırsak florasını korumak ve bağırsaklarda yer alan iyi bakterilerin sayısını artırma konusunda etkili olacaktır.

Huzurlu Günler.. 🙂

Diyetisyen Fazile Yılmaz

 

Mideyi Rahatlatan Besinler

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü