Bebek Beslenmesi (Ek Gıda)


Bebek Beslenmesi (Ek Gıda)
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Bebek beslenmesi (ek gıda) ayrı bir dikkat gerektiren dönemdir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeğin ek gıdaya geçişi zor olabilir ancak doğru adımlar izlendiğinde bu dönem kolayca atlatılır.

0-6 Ay: Sadece Anne Sütü!

Yeni doğan bir bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tek besin anne sütüdür. Bağışıklık sistemi, beyin gelişimi, büyümesi için gerekli olan tüm besin değerlerini sadece anne sütünden tam olarak karşılayabilir. Bu nedenle bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir.

6-9 Ay: Ek Gıdaya Geçiş

6. aydan itibaren tek başına anne sütü bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalır. Tamamlayıcı beslenmeye yani bebek beslenmesi – ek gıda vaktidir. İlk olarak yoğurt ile başlanır. Bebek açken, çay kaşığı ile az az verilip alışması sağlanır. Bebek tölere ettikçe (sindirdikçe) havuç, kabak, patates, ıspanak, semizotu gibi sebzelere; elma, armut, şeftali, muz, erik gibi meyvelerin pürelerine geçiş yapılır. Bebek tölere ettikçe pirinç, pirinç unu, irmik gibi tahıllar ve yumurta sarısı, pekmez verilebilir. 7. aydan sonra et, tavuk, balık, peynir başlanır.

Verilen ek gıdalar, az miktarda başlanıp, günlük 2 çay bardağına kadar çıkabilir. Hazırlanan ek gıda ilk ay olabildiğince yumuşak-sıvı kıvamda; 7. ve 8. ayda püre kıvamında olmalıdır. Kolay alışabilmesi için başlangıçta her besin tek tek denenir. Böylece alerji olması durumunda hangi besin olduğu kolayca tespit edilebilir.

Ek gıdaya geçtikten sonra bebeğe su verilmeye başlanır. Ek gıda miktarı arttıkça içtiği su miktarı da artacaktır.

9-12 Ay Beslenmesi

9 aylık bir bebek günde 1-2 tam öğün ek gıda tüketebilir. Artık çiğneme becerileri geliştiği için hafif pütürlü püre veya çatalla ezilmiş yemekleri yiyebilir. Kıymalı sebzeli ev yemekleri, kuru baklagil yemekleri, bulgur, tam tahıllı ve mısır unlu yemeklere başlanır.

8. , 9. aydan sonra bebek başını dik tutabilir, ellerini kullanarak ağzına besin götürebilir. Bebeğin kişilik gelişimi ve yeme alışkanlığı kazanması için aile sofralarına oturması sağlanmalıdır. Önüne tabak koyularak kendisinin istediği gibi ve istediği miktarda yemesine izin verilmeli. Bebeğin parmaklarını kullanarak yemesine Finger Food (parmakla beslenme) denir ve bebeğin kişilik gelişiminde rolü büyüktür. Ortalığın kirlenmemesi için sofra bezi kullanabilirsiniz. 😀

12. Aydan Sonra

1 yaşına gelen bebek çiğnemekte zorlanmadığı ve alerjisi olmadığı tüm besinleri yiyebilir, kendisi beslenebilir. Tüm ek gıdaların yanında anne sütüne bebek isterse 2 yaşına kadar devam edilebilir.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü