Diyet Yapamıyorum!


Diyet Yapamıyorum!
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Diyet yaparken acıkıyor musunuz? Fazla kilolarınızdan mı muzdaripsiniz? Bir gazla diyete başlayıp fazlalıklardan kurtulmayı hedeflediniz ama şimdi daha çok mu acıkıyor, Diyet Yapamıyorum! Mu diyorsunuz? Bu yazım tam sizin için… 😉

Diyet Yapamıyorum!

Genellikle diyet konusu açıldığında ya tek bir besine dayalı diyetler ya “1 ayda 10 kilo hafifleyin” adı altında hiçbir bilimselliği olmayan listeler ya da yarı aç yaşanan günler konuşulur. Ancak bunların hiçbiri doğru yol değildir.

Diyet Ne Demek?

Diyet –> Beslenme Demektir! Beslenmenin de sağlıklı ve dengeli olması gerekir. Ömür boyu uygulanan beslenme tarzı bu şekilde devam ettiğinde sağlık yönünden bir sıkıntı olmayacak, ihtiyaç olan kalori dengeli aldığınızda ise vücut otomatik olarak normal kilosuna gelecektir.

Doğru Beslenme

Diyet yaparken açlık hissediyorsanız bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Öncelikle öğün düzeninizi gözden geçirin. Öğünlerinizi en az 2 en fazla 4 saat olacak şekilde düzenleyin. Yeni düzene alışma sürecinde başlangıçta kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğününüzü mutlaka yiyin. Zamanla yaşam tarzınıza göre öğün aralarına 2-3 küçük ara öğün ekleyin; adım adım ilerleyin.. 😉

Ana öğünleri dengeli yemek hem tokluk süresini artırmak hem de vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamak için önemlidir. Dengeli tabak her besin grubundan bir besini tercih edip bir arada tüketmektir. Besin grupları; et ve türevleri, sebzeler ve meyveler, tahıl grubu, süt ve ürünleri, yağlar ve şekerler olarak 5 gruptur. Şeker ihtiyacını mümkün olduğunca doğal şekerlerden karşılamak gerekir. Sofra şekeri içeren mamülleri ise oldukça az (mümkünse hiç)  ya da nadiren tüketmek en güzelidir. Yağlar için ise yemek yapılırken içine konan yağı hesaba katmayı unutmamak gerekir. 😉

Örnek bir öğün oluşturmak gerekirse; tabağı 4’e bölün ve her bölüme her gruptan bir besin koyun. İlk bölüme et, tavuk, balık; ikinci bölüme salata veya söğüş; üçüncü bölüme pilav, makarna, bulgur veya ekmek; dördüncü bölüme ise yoğurt, cacık gibi bir süt grubu besin koyarak dengeli bir öğün tabağı elde edilebilir.

Yukarıda yapılan açıklama bazı durumlarda, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Mutlaka diyetisyen eşliğinde beslenme programının hazırlanması gerektiğini unutmayınız.

Günümüzde kilo verme çok basite indirgense de ciddi bir iştir. En güzeli 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümü mezunu diplomalı bir diyetisyen ile beraber hazırlanmış olan beslenme listesinin uygulanmasıdır. Diyetisyen, bireyin sağlık durumuna, yaşam tarzına, hareket düzeyine ve özel durumlarına göre beslenme programı hazırlar. Bu şekilde istenen sonuca sağlıkla ulaşılır. Bu danışmanlık sürecinde ise birey beslenmesinin nasıl olması gerektiğini öğrenip ömrü boyunca devam ettirebilme fırsatı yakalar.

Diyeti 👉 Beslenmeyi Diyetisyen Yazar! 😉

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü