Yolculukta Beslenme


Yolculukta Beslenme
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

İş ya da tatil amaçlı yolculuk sırasında bilinçsiz tüketim sonrasında bozulmuş bağırsak sağlığı, fazla kilo, ödem ya da şişkinlik şeklinde geri dönebilir. Oysaki önceden hazırlayacağınız ufak bir yolculukta beslenme planlaması işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Yolculukta Beslenme

Yolculuk İçin Pratik Beslenme Önerileri

Bu planlama için öncelikle öğün saatlerinizi belirleyin. 2,5-3 saat aralıklarla ana ve ara öğün şeklinde düzenleme yapın. Sık beslenme yapıp öğün atlamazsanız sonraki öğünde çok acıkmamış olursunuz. Bu şekilde kontrollü tüketim yapabilirsiniz. 👍

Sonrasında öğünlerinizin içeriklerini belirleyin. Seyahate çıkmadan 1 gün önce pratik ama doyurucu seçenekler hazırlamak yolculuk sırasında iştahınızı dizginleyecektir. Bunlar için kapaklı saklama kaplarını veya buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz. 🙂

  • Eğer sabah yola çıkacaksanız mutlaka kahvaltınızı yapın. Tokluk süresini uzatan yumurta mutlaka bu öğünde bulunsun. Yanında peynirli tost ve sebze söğüş güne zinde başlamanızı sağlayacaktır.
  • Ara öğün olarak abur cubur, çikolata, cips yerine evden temizleyip dilimlediğiniz ve üzerine tarçın serptiğiniz taze veya kuru meyveleri tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde taşıma kolaylığı sağlayan kuru yemişlerde bir seçenek. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir.
  • Yolculuk sırasında durma imkanınız olmayacaksa önceden pişirdiğiniz sebzeli börek, tahıllı undan yaptığınız poğaça veya tam tahıllı ekmekle hazırladığınız sandviçler kurtarıcınız olabilir. Dikkat etmeniz gereken hazır almak yerine evde kendiniz yapmanız ve fazla yağ – tuz kullanmamak.
  • Eğer durma imkanınız varsa fast food ya da yağlı yemekler yerine ızgara ya da haşlama et çeşidi ve bol salata tercih edebilirsiniz. Pilav çeşitleri muhtemelen bol yağ içereceğinden tahıllı ekmek tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
  • İçecek olarak ise asitli meşrubatlar veya hazır meyve suları yerine ayran, kutu süt, mümkünse şekersiz limonata, maden suyu tercih edebilirsiniz. Diğer meşrubatlar yolculuk sırasında vücudunuzda oluşan ödemin daha da artmasına ve sağlığınızın olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.
  • Termosunuz varsa evde hazırladığınız bitki çayını veya ev yapımı şekersiz soğuk içeceklerinizi yanınıza alabilirsiniz.

Yolculukta Bu Hatayı Yapmayın!

Yolculuk sırasında tuvalet ihtiyacını gidermek zor olduğu düşünülerek su tüketimi özellikle yapılmamakta. Sıcak havalarda daha çok su kaybedildiğinden bu durum yolculuk sonrası vücudunuzun aşırı ödem toplamasına neden olacaktır. Hatta susuzluk hissi açlık hissi ile karıştırılıp gereğinden fazla besin tüketimine neden olabilmektedir. Sonuçta da elinizde kalan kocaman bir göbek olabilir.. 😱

Uzun Yolculuklarda Mutlaka Dinlenin!

Yolculuğunuz uzun sürecekse durmaksızın yola devam etmeyin. Bu şekilde düşen kan şekeriniz uykunuzu getirir ve konsantrasyonunuzu düşürür. Belirli aralıklarla durup arabadan inerek, mümkünse 10 dakikalık yürüyüş – esneme yaparak kan dolaşımınızın hızlanmasını sağlayın ve dikkatinizi toplamış olarak yola devam edin. Tren veya uçak yolcuğundaysanız koridorda yürüyebilir, esneme hareketleri yapabilirsiniz.

Keyifli yolculuklar.. 🙂 🚊🚌🚗✈

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü