Sizce Neden?


Sizce Neden?
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Sizce neden hastalanıyoruz?

Doğada diğer hayvanlarda kronik hastalık var mı?

Eski çağlarda avcı toplayıcılarda kronik hastalık kaynaklı erken ölümler olmuş mudur?

Araştırmalarda avcı toplayıcılarda kronik durumlar olmuş ancak erken ölüm olmamış. Yani hastalık derecesinde bir durum gelişmemiş. Bir adaptasyona dönerek kişinin daha uzun süre yaşamasına olanak sağlamış. Yani modern hayattaki gibi erken ölümüne neden olmamış.

Ne kadar ilginç değil mi, Sizce neden?

 

Kronik Hastalıklar Nasıl Oluşur?

Vücut herhangi bir şekilde metabolizmasını değiştirdiğinde olumsuz bir sürece girerse buna kronik hastalık diyoruz. Ancak aslında vücut değişen koşullara, stres durumuna, beslenmeye bir adaptasyon geliştirmeye çalışmaktadır. Burada vücudun dilini anlamak esas olmalıdır. Aksi halde ilaçla yaşamaya mahkum kalırız. Peki, vücudumuz bize ne demeye çalışıyor, hadi anlamaya çalışalım 🧐

Eski çağlarda avcı toplayıcı insanlarda da şimdiki vahşi hayvanlarda da (kendi doğasında yaşayan) hipertansiyon ve insülin direnci gibi durumlar oluyordu. Ancak bir süre olduktan sonra bitebiliyor. Örneğin çok sıcak ve çok soğuk havalarda insülin direnci gelişiyor ve aylarca sürebiliyor. Ancak hiçbir hayvan bu nedenle zarar görmüyor. Çünkü o şartlarda o insülin direncine ihtiyacı vardı.

Hangi şartlarda? 👉 Çok soğuk veya çok sıcak veya kıtlık 👉Yani streste

Bugün bizlerde stres durumunda insülin direnci geliştiriyoruz. Ancak maalesef stresimiz yıllarca sürdüğünden asıl sorun burada başlıyor. Stres faktörlerinin sürekli devam etmesi…

Stres faktörleri nelerdir?

• Sürekli yemek
• Sürekli oturmak
• Yüksek karbonhidratlı beslenmek
• Ekonomi iş patron eş…

 

İnsan Türünün Adaptasyonu 🕵️‍♀️

💥İnsanların iyi adapte olamadığı durumlar

👉🏻Yüksek karbonhidratlı beslenme
👉🏻Vücutta düşük seviyede inflamasyon varlığı
👉🏻Sedanter (hareketsiz) yaşam
👉🏻Yüksek tuzlu beslenme

✅İnsanların iyi adapte olabildiği durumlar

👉🏻Açlık ve kıtlık

Vücudumuz açlığa ve kıtlığa adapte iken bizler sık sık birde karbonhidrattan zengin beslenince sonuç diyabet, metabolik sendrom ve insülin direnci olmakta 😑

Yüksek fiziksel aktiviteye adapteyiz ama sedanter yaşıyoruz bunun sonucunda;

🤢Vücutta düşük düzeyde inflamasyon
🤢Metabolik sendrom
🤢Diyabet
🤢Kardiyovasküler hastalıklar
🤢Hipertansiyon
🤢İnsülin direnci gelişiyor.

ÖZÜMÜZDEN NE KADARDA UZAK YAŞIYORUZ DEĞİL Mİ?

✨Hastalıklarla yaşamak yerine sağlıklı dinç enerjik en önemlisi kaliteli yaşamak daha güzel olmaz mı? Bu yolda neler yapmanız gerektiğini biliyorsunuz, haydi harekete geç!

❣️Bireysel beslenme danışmanlığı ve grup çalışmaları için iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Kaynak:
Rubio-RuizME, Peredo-EscárcegaAE, Cano-MartínezA, Guarner-LansV. An EvolutionaryPerspectiveof NutritionandInflammationas Mechanismsof CardiovascularDisease. IntJ EvolBiol. 2015;2015:179791. doi: 10.1155/2015/179791. Epub2015 Nov29. PMID: 26693381; PMCID: PMC4677015.

 

Fazile Yılmaz

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni~

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü