Anne Sütünün Önemi


Anne Sütünün Önemi
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Vücudumuz öyle bir düzende yaratılmış ki, her annenin vücudu bebeğinin ihtiyaç duyduğu öğeleri sütüne ekleyerek anne sütü üretmektedir. Yani her bebeğin annesinin sütü kendine özel üretilir. Bebekler için anne sütünün önemi aslında tarif edilemez ama elimden geldiğince anlatayım. 😊

Dünyaya karşı savunmasız olarak doğan bebek, doğum sonrası 1 saat içindeki ilk emzirmede kolostrum (ilk anne sütü) dediğimiz anne sütünün en besleyici en değerli kısmını, daha sarı daha yoğun anne sütünü vücuduna alarak beyin gelişiminin ve savunma sisteminin (bağışıklık sistemi) ilk temellerini atar. Sağlık durumuna ve emzirme süresine göre bu temelin üzerine inşa edilen bağışıklık sistemi gelişmeye devam eder.

Beyin gelişimi “İlk 6 ay sadece anne sütü!” kaidesinin bu kadar vurgulanması bu özellikten kaynaklanır. 6 ayın devamında anne sütü azalsa bile 2 yaşına kadar emzirme mutlaka devam ettirilmeli. ☝

Anne sütü, bebek için öyle bir mucize besindir ki günümüzde ‘anne sütüne en yakın devam mamaları’ bile gerçek anlamda anne sütünün yerini alamamaktadır! Anne sütüne ‘en yakın yapılabilen’ mamalar olarak hazırlanmaktadırlar. Bu nedenle doğum yapan tüm annelere sesleniyorum: 🗣 Lütfen sütünüzün kıymetini bilin ve bebeğinizi 2 yaşına kadar bu sütten mahrum etmeyin. 👣👶 😊

Neden İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü? 👣

Anne sütünün önemi tarifsiz…

Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin ihtiyaç duyabileceği her şeyi karşılamaktadır. Bebeğin büyüme ve gelişimi ideal düzeyde olduğu sürece hiçbir ek gıda ve su verilmesine gerek yoktur.

Anne sütü içerik olarak bebeğin ihtiyaç duyduğu enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, immunoglobunler (bağışıklık sistemi öğeleri) yönünden zengindir. Her emzirmede sütün tamamının bitirilmesi bu yönden önemlidir. Her bir göğüs sırayla 15-20 dakika emzirildiğinde süt tamamen boşalmış olacaktır. Bu şekilde emzirme ile bebek anne sütünün önemi konusunda maksimum fayda görecektir.

Anne Sütünün Yararları 👣

  • Sindirimi kolaydır. Hazımsızlık yapmaz. Ancak annenin gaz yapıcı besinler tüketmesi bebekte gaz oluşumuna neden olur.
  • Hazırlama, ısıtma ihtiyacı duyulmaz. Her an hazırdır. Ancak sağmak durumunda kalan anneler sütün ısıtılmasına dikkat etmelidir. Anne sütü kaynatılmaz. Eğer donuk şekilde ise bir gün önceden çözdürülmeli, anne teninin sıcaklığına kadar ısıtılarak bebeğe verilmelidir.
  • En önemli faydalarından biri ise anne ile bebek arasındaki başın kuvvetlenmesini sağlar. Emzirme süresi boyunca anne başka hiçbir şeyle ilgilenmeyerek sadece bebeğine odaklanmalıdır. Bu şekilde bebekler daha sakin ve mutlu büyür, anne ile ilişkisi kuvvetli ve özgüveni yüksek bireyler olur. 😉
  • Emzirmek anneyi oluşabilecek hastalıklardan korur. Diyabet, kemik erimesi, kansızlık, enfeksiyonlar, göğüs ve rahim gibi kanser çeşitleri…
  • Ayrıca emzirmek annenin hamilelik boyunca aldığı fazla kiloları da vermesini kolaylaştırır. 😊

Anne Sütünü Arttıran Besinler 👣

  • Anne sütünü artıran en önemli besin sudur. Günde 2,5-3 litre su mutlaka içilmelidir.
  • Emzirme döneminde beslenme, anne sütünü arttıran besinler ile desteklenmelidir. Gerek anne sütünün kalitesi gerek ani şeker düşmesi, acıkmalar yaşanmaması için çok önemlidir. Unutmayın ki anne ne yerse bebekte onu yiyor sayılır. 😉
  • Maksimum 2,5-3 saatte bir ana ve ara öğün düzeni kurulmalı ki anne yeterli beslenerek anne sütüne katılacak olan besin öğelerini alabilsin.
  • Her gün yumurta içeren bir kahvaltı mutlaka yapılmalı. Kahvaltı ile beraber çay veya kahve içmek yerine taze sıkılmış meyve suları, rezene, ıhlamur veya süt tercih edilmelidir.
  • Doğumdan sonra ilk birkaç hafta özellikle süt ve süt ürünleri tüketimi önemlidir. Gaz yapan besinler arasında bulunan bu besinler şikayetlerinizi artırıyorsa sütlaç, muhallebi, yoğurt çorbası gibi pişirerek tüketiniz. Şikayetleriniz geçtikten sonra 1 porsiyonu gece olmak üzere günde 3 porsiyon süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, cacık oda sıcaklığında tüketiniz.
  • Gaz yapan besinler arasında çiğ sebze ve meyvelerde yer alır. Bu süreçte mümkün olduğunca bu besinleri pişirerek, haşlayarak tüketin. Pırasa, kereviz, enginar, karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeleri tüketmeye bu dönemde ara verin. Bulgur ve kuru baklagiller besleyicidir ancak gaz da yapabilirler. Şikayetiniz olursa bir süre ara verebilirsiniz. Gaz şikayetleri bittikten sonra her türlü meyve sebzeyi düzenli olarak tüketebilirsiniz.
  • Kimyon baharatı hem anne sütünü artırdığından hem de gazı giderdiğinden yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
  • Kuru dut, kuru hurma, kuru incir anne sütünü arttıran besinler arasındadır. Ara öğünlerde veya tatlılarda yer verebilirsiniz.
  • Emzirme dönemi boyunca ıhlamur, kuşburnu, rezene gibi bitki çayları haricinde hiçbir bitki çayının içilmesini önermiyorum. Hamilelik ve Emzirme Döneminde Bitki Çayları Tüketimi makalem için TIKLAYINIZ! 😉
  • Bebeği emzirmek te anne sütünü arttıran bir davranıştır. Mümkünse bebek her ağladığında yukarıda tarif ettiğim şekilde 15-20 dakika emzirilmelidir. Eğer bebek ağlamıyorsa en fazla 3 saatte bir emzirme yapılmalıdır. Emzirdikçe süt üretimi artacaktır.

Emzirme Döneminde Kilo Verme 👣

Doğum sonrası kilo vermek için acele edilmemelidir. Bu dönemde beslenme konusunda yapılan yanlış davranışlar anne sütü kalitesinin düşmesine neden olur ve bebeğin gerekli besin öğeleri alma konusunda sıkıntı yaşanır. Bu durumda da bebeğin gelişimi istenen düzeyde olmaz.

Doğum sonrası en az ilk 2 ay mümkünse ilk 4 ay kilo verme amaçlı zayıflatıcı beslenme programları kesinlikle uygulanmamalı. Bu süreyi bebeğinize alışma, onu istenen düzeyde beslenme, ihtiyaçlarını giderme yolunda harcayın. 💓

Zaten anne ihtiyacı olan enerjiyi ve besinleri alırsa süt üretimi dönemi boyunca vücut depoladığı fazla enerjiyi kullanacaktır. Yani otomatikman kilo kaybınız olacaktır. Bu dönemi olabildiğince stressiz, rahat ve sakin geçirmeye çalışın. 😊

Ek gıdaya geçtikten sonra, diyetisyen kontrolünde annenin durumuna uygun hazırlanmış bir beslenme programıyla ayda 2-3 kilo verme hedeflenerek zayıflama diyetleri uygulanabilir.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

 

“Bebek Beslenmesi (Ek Gıda)” Hakkında Makalem İçin TIKLAYINIZ!

“Doğum Sonrası Kilo Verme” Hakkında Makalem İçin TIKLAYINIZ!

“Emzirme Döneminde Beslenme” Konulu Makalem İçin TIKLAYINIZ!

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü