Sigaranın Vücuda Zararları


Sigaranın Vücuda Zararları
Diyetisyen Fazile Kategori: Makaleler
Paylaş:

Sigara içme yaşı maalesef çok düştü. Dünya ülkeleri arasında tütün tüketimi sıralamasında Türkiye 7. sırada. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaranın vücuda zararları nedeniyle ölüyor.

Sigaranın Vücuda Zararları

  • Kan basıncı ve nabız artıyor. Zamanla damarların sağlıklı yapısı bozuluyor.
  • Kandaki karbon monoksit miktarı artıyor. Vücudumuza, organlarımıza, dokularımıza ve hücrelerimize yeterli derecede oksijen gitmiyor.
  • Akciğer ve kalp fonksiyonları azalıyor. Kalp krizi riski artıyor.
  • Nefes darlığı ve öksürük baş gösteriyor.
  • Hücre hasarı artıyor, bağışıklık sisteminin gücünü azalıyor. Bu nedenle vücut serbest radikallere karşı savunmasız kalıyor ve hastalıklara yakalanma riski artıyor.
  • Sindirim sonucu besin değerlerinin emilimi azalıyor. Özellikle antioksidan vitamin olan A, E, C vitaminleri emilimi ve işlevi azalıyor.

Sigaranın Zararlı Etkilerinden Korunmak İçin

Sigara içme nedeniyle vücutta biriken toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılabilmesi için su tüketimi ayrı bir önem kazanıyor. Her gün en az 13-14 bardak su içilmeli, vücudun sıvı alımı ile atımı dengesi korunmalıdır. Çay, kahve, enerji içecekleri, asitli-kolalı içecekler vücuttan su atıcı etkide olduğundan yeterli sıvı seviyesi sağlanamazsa toksik maddelerin atımı olmayacaktır. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, kuşburnu, maden suyu, sade soda, ayran gibi içecekler de tercih edilebilir.

Bir diğer önemli konu ise sigara içen kişilerde düşük olan antioksidan seviyesidir. Özellikle A, C, E vitaminlerinden ve posadan zengin olan mevsimine uygun sebze ve meyveler her gün 5-6 porsiyon tüketilmelidir.

C vitamini ve antioksidan ihtiyacı 2 kat arttığından kivi, kırmızı kapya biber, sivri biber, kuşburnu, domates, limon, portakal, maydanoz, roka, dereotu, tere, zencefil, ananas, sarımsak, soğan, koyu yeşil sebzeler, kırmızı lahana, brokoli, semizotu, taze nane, fesleğen sofralardan eksik olmamalıdır.

A vitamininden zengin olan havuç, kayısı, ıspanak, lahana, marul gibi sebzeler; E vitamininden zengin soya ve ürünleri, ceviz, fındık, zeytinyağı beslenmede bulunmalıdır.

Vücut sağlığını korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden zengin balık, semizotu, ısırgan, ceviz, keten tohumu mutlaka tüketilmelidir.

Sigara Bırakma Korkusu

Sigarayı bırakmayı düşünen bireylerde genellikle ‘sigarayı bıraktıktan sonra kilo alırım’ korkusu bulunmaktadır. Sigara bir bağımlılıktır. Evet, bağımlılığı bırakmak kolay değildir ve bunun eksikliğini vücut başka şeylere bağımlı olarak kapatmaya çalışır. Örneğin sürekli yemek gibi yemeğe bağımlı olur. Bunun sonucunda da kilo artışı görülür.

Bağımlılığa son vermek imkansız değildir. Kesin karar verdikten sonra başa dönmenize neden olacak bir sebep olmamalı. Hem her sigarayı bırakan kişi kilo alacak diye bir kaide yok değil mi?! 🙂 Kişi bu durumun farkında olarak daha sağlıklı bağımlılıklar oluşturabilir örneğin spor. Boş kaldığı vakitlerini spor-egzersiz-aktivitelere ayırdığında düşünüldüğü gibi sıkıntı olmayacaktır. Bu şekilde sigarayı bırakma nedeniyle oluşan sinirlilik, gerginlik durumu ile de doğal şekilde baş edilir. Bir şeyler yenmek istenirse salatalık, havuç gibi yemesi zevkli, kalorisi düşük sebzeler tercih edilebilir. Şekersiz, düşük kalorili içecekler, bol su, karanfil ve sakız çiğnemek gibi ağzı oyalayan besinler bu dönemi kolay atlatmaya yardımcı olacaktır.

Sigarayı bırakmak istediğinizi çevrenizdeki kişilere açıklayarak onlarında desteğini alabilirsiniz. Ayrıca diyetisyen kontrolünde bu döneme özel beslenme yapabilirsiniz.

Sağlıklı, bol oksijenli nefesler dilerim 🙂

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü