Maydanozun Yararları


Maydanozun Yararları
Diyetisyen Fazile Kategori: Besinler
Paylaş:

Yeşil sebzelerin sağlığımıza katkıları şüphesiz tartışılmaz. Bir Akdeniz bitkisi olan maydanoz, tam bir şifa deposu. Maydanozun yararları hem yaprağında hem sapında olduğundan saplarını atmamakta fayda var. 😉

Maydanozun Yararları

Antioksidan vitaminler olan A ve C vitaminlerinden zengin olması ile maydanoz özellikle mevsim geçiş dönemlerinde bağışıklık sisteminin zayıflamasını engeller. Vücudu hastalıklara dirençli hale getirir. Sindirime faydalıdır. Böbrek rahatsızlıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, demir ve kalsiyum mineralleri içerir

Maydanozda bulunan B vitaminleri damar sağlığını iyileştirir, kılcal damarlara iyi gelir. İçerdiği aminoasitlerle kalbi korur. İnme ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini azaltır. Düzenli olarak tüketilmeye devam edildiğinde özellikle sindirim sistemi, cilt, prostat ve meme kanserine yakalanma riskini düşürür. Antioksidan bileşikler içermesi ile vücuttaki iltihabı temizler, ödemi atar. Romatizma ve eklem ağrıları tedavisinde düzenli tüketimde fayda görülebilir.

Gün içerisinde cilt çevre kirliliğinden dolayı serbest radikallere maruz kalır. Maydanoz, serbest radikallerin cilde vereceği zararları engel olur. Ciltte akne, sivilce oluşumunu engeller. Tercihe göre maydanoz püresi veya suyu ile yüz maskesi yapılabilir.

Maydanoz içerdiği A, K, C ve B vitaminleri ile sinir sistemimizi korur, kalsiyum minerali ile kemik sağlığını olumlu etkiler. İçerdiği folik asit kan basıncını düzenler, kalp damar sağlığını iyileştirir, kalp krizi riskini düşürür. Maydanozda bulunan esansiyel yağ asitleri saçlara ve kafa derisine sağlık verir. Özellikle saç dökülmesi yaşayan kişiler maydanoz suyu kullanabilir.

Posa içeriği yüksek sebzeler arasında yer aldığından bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler. Kilo verme döneminde vücuttaki fazla suyun (ödem) atılmasını sağladığından özellikle kahvaltıda yenmesi, her salataya eklenmesi önerilir. Demir eksikliği anemisi olan kişilere demir emilimi artırmak için proteinden zengin olan öğünde C vitamini almaları önerilir. Maydanozda bol bulunan C vitamini demirin emilimini artırır.

Maydanoz tüketilirken mümkün olduğunca bıçak dokundurulmadan, çiğ olarak sapıyla beraber yenmelidir. Hemen her türlü yemeğe, çorbaya, salataya, soslara eklenebilir. Sıcak yemeklere pişirildikten sonra eklenirse aromasını ve faydalı özelliklerini kaybetmez. Uygun miktarda ama her gün tüketildiğinde faydaları görülmeye başlanır.

Maydanozun Zararları

Faydalarının yanında maydanoz aşırı tüketildiğinde olumsuz durumlar görülebilir. Düşük tansiyonu olanlar ve böbrek hastaları maydanoz tüketirken dikkatli olmalıdır. Aşırı tüketimi baş ağrısı, denge sorunu yaratabilir.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü