Dereotunun Faydaları ve Zararları


Dereotunun Faydaları ve Zararları
Diyetisyen Fazile Kategori: Besinler
Paylaş:

Dereotunun faydaları ve zararları çoğu zaman bilinmemekte. Maydanozgillerden bir bitki olan dereotu, hoş kokusu ile birçok zeytinyağlı yemekte ve salatalarda kullanıldığı gibi ekmek yapımında, bazı pilav, poğaça, hamur işi ve dolma içlerinde de vazgeçilmezdir. Tek yapılması gereken birkaç dal dereotunu iyice yıkadıktan sonra ince ince kıyıp yemeğe ilave etmektir. Hoş görüntüsünden dolayı sofralarda çorba, salata, cacık gibi besinlerin üzerine koyularak göze hitabı artırılabilir, çiğ şekilde de tüketilebilir.

Dereotunun Faydaları ve Zararları

Bolca besin lifi içerdiğinden uzun süre tok tutucu etki yapar. Anti-septik özelliği ile ishal tedavisinde, kalsiyumdan zengin oluşuyla menopoz dönemindeki kadınlarda tüketimi tavsiye edilir. Antioksidan özelliği vücudu kansere karşı korur.

Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Mide krampları ve ağrılarını, gaz ve hazımsızlık sıkıntılarını dindirir. Hazmı kolaylaştırmak için yemek sonrası tek başına yenebilir. Araştırmalara göre dereotu mide asidi salgısını azaltır ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının oluşmasını önler.

Zayıflama döneminde kilo vermeye destek olur. Anti-mikrobiyal özelliği ile vücutta bulunabilen bazı mikropları öldürebildiği görülmüştür. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağladığından özellikle detoks programlarında kullanılır.

A ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum gibi mineralleri içerir. Menopoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesi görülme riskini azaltır. Ağız kokusunu giderir, nefesi tazeler. Düzenli kullanımda uyku sorunlarını azaltır. Dereotunun içeriği Öjenol adlı özel bir madde Diyabetli kişilerin kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu bazı araştırmalar sonucu görülmüştür.

Dereotunun günlük tüketimi için belirlenmiş bir miktar yoktur. Aşırı tüketimi sonucunda alerjik reaksiyonlar görülebilir. Tiroit ilacı kullanan kişilerin ve hamile bayanların önce doktorlarına danışması önerilir. Anne sütünü artırıcı etkisinden dolayı emziren anneler abartmadan tüketebilirler.

Dereotunun Tiroide Faydaları

Dereotu, tiroit hormonlarını düzenleyici, metabolizmayı hızlandırıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Sabah kahvaltılarında çeşitli sebzelerle, limon sıkılarak çiğ şekilde tüketimi uygundur.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

fazile yılmaz logo
Fazile Yılmaz

İstanbul doğumlu olan Fazile Yılmaz, ortaokul yıllarından beri hayali olan diyetisyenlik mesleği için 2010-2014 yıllarında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş, Diyetisyen unvanı alarak mezun olmuştur.


Beslenme Günlüğü

beslenme günlüğü